Helpotusta matkapahoinvointiin

11.4.2017
  • Pysähtelevä pääsiäislomaliikenne saattaa aiheuttaa matkapahoinvointia miljoonille matkustajille Euroopassa
  • Uusi tutkimus osoittaa, että ruutuja katselevat matkustajat kokivat pahoinvointia keskimäärin jo 10 minuutin ajon jälkeen
  • Matkapahoinvointi vaikuttaa eniten lapsiin ja teini-ikäisiin
  • Kaksi kolmasosaa on tuntenut olonsa pahoinvoivaksi, yksi kolmasosa on tullut pahoinvoivaksi
  • Ford ja asiantuntijat tekevät yhteistyötä matkapahoinvoinnin vähentämiseksi tulevaisuuden autoissa

Vantaa, 5.4.2017 – Monet suomalaisperheet käyvät tien päälle pääsiäisloman alla, ja matkapahoinvoinnilta tuskin vältytään.

Pysähtelevä liikenne ja mutkittelevat tiet pahentavat ongelmaa, joka vaikuttaa kahteen kolmasosaan ihmisistä jossain vaiheessa. Matkapahoinvointi on yleisintä erityisesti lasten ja teini-ikäisten matkustajien kohdalla, ja pahenee takapenkillä pelatessa tai elokuvia katsellessa.

Ford toteutti asiantuntijoiden kanssa tutkimuksen, jonka tuloksista kävi ilmi, että ruutuja tuijottavat matkustajat tunsivat olonsa pahoinvoivaksi lyhyellä matkalla vain 10 minuutin ajon jälkeen. He kaikki olivat aikuisia.

”Matkapahoinvointi voi tehdä kauan odotetusta perhematkasta painajaisen, jossa vanhemmat vilkuilevat jatkuvasti takapenkille pahinta peläten”, kertoo Eike Schmidt (research engineer at the Ford Research and Innovation Center, in Aachen, Germany). ”Keskitymme todella vahvasti mukavuuteen suunnitellessamme tulevaisuuden autoja. Haluamme tehdä kaikkemme matkapahoinvoinnin vähentämiseksi.”

Matkapahoinvoinnin aiheuttaja on aivojen silmistä ja sisäkorvassa sijaitsevasta tasapainoelimestä saama ristiriitainen tieto. Haukottelu ja hikoilu ovat alkavan pahoinvoinnin merkkejä. Lemmikitkään eivät säästy matkapahoinvoinnilta. Vauvat puolestaan eivät koe matkapahoinvointia.

”Matkapahoinvointi autossa on monitahoinen ongelma. Se on luonnollinen reaktio luonnottomaan ärsykkeeseen, jota ei sellaisenaan voida ratkaista. Voimme kuitenkin helpottaa sen oireita”, sanoo professori Jelte Bos (TNO, Perceptual and Cognitive Systems, Soesterberg, Alankomaat).

Alustavissa testeissä havaittiin, että kun ruudut asennettiin ylemmäs ja sen molemmin puolin näkyi tie, testihenkilöt eivät voineet pahoin yhtä usein. Tulevissa kokeissa tutkitaan vaihtoehtoisia keinoja, joilla matka näytettäisiin matkustamossa. Näin matkustajia voitaisiin varoittaa mutkittelevista teistä tai epätasaisista teistä.

”Monet kuljettajat luulevat, että heidän lapsillaan on matkapahoinvointiongelmia, vaikka heillä saattaakin olla ajamistyyliin liittyvä ongelma”, kertoo Bos. ”Ajamalla tasaisemmin pahoinvointia voidaan vähentää jo merkittävästi – samalla myös polttoainekustannukset laskevat.”

Tässä muutamia vinkkejä matkapahoinvoinnin helpottamiseen:

  • Siirry keskelle takapenkkiä tai etupenkille, jotta näet tien paremmin
  • Aja tasaisesti ja vältä äkkijarrutuksia, voimakkaita kiihdytyksiä ja kuoppia tiessä, jos mahdollista
  • Vie pahoinvoivan huomio johonkin muuhun – jopa yhdessä laulaminen voi auttaa
  • Käytä tyynyä tai päätukea pitääksesi pääsi mahdollisimman paikallaan
  • Käytä ilmastointia, jotta raikas ilma kiertää autossa

Uutiset

Tarjoukset

Katso kaikki viimeisimmät tarjoukset Auto Oy Vesa-Matti

Uutiset

Katso kaikki viimeisimmät uutiset Auto Oy Vesa-Matti